Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
PHP-Fusion 9 Jádro
v9.03.00
Překlad
Pravidelně aktualizovaný
Demo
Testovat PHP-Fusion

Novinky

Mistrovství ČR vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci a jablky

Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Recept na populární vánoční pochutinu kuchař Pánek oproti minulým ročníkům soutěže mírně změnil: „Nechtěli jsme dělat stejný salát, recept musí mít příběh a vývoj. Letos jsme použili na salát čtyři druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů pak salátové brambory Annabelle,“ popisuje vítěz. „Každé druh jsme vařili jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva,“ dodává. Jednotlivé druhy se navíc vařily různě dlouhou dobu, přesné časy se ale Martin Pánek chce ponechat jako tajemství.

Seznam ingrediencí i přesný postup však tým na místě zveřejnil. Receptura kromě dvou kil brambor obsahuje například také mrkve, čtyři druhy cibulí, šalotky, kapie, křepelčí vejce, jablka či med. Seznam čítá přesně dvacet přísad, recept tak využijí spíše jen opravdu snaživí kuchaři. „Tradiční podoba salátu, jak ho každý známe, se objevovala poměrně zřídka. Recepty vždy obsahovaly něco neobvyklého,“ prozradila ředitelka salátového mistrovství Alena Syslová. „Porota hodnotila chuť, vzhled, vůni, originalitu i celkový dojem. Proto byly stoly se soutěžními vzorky tak krásně nazdobené,“ dodává.

Mistrovství se nakonec zúčastnilo 19 týmů, velkou část z nich tvořily juniorské týmy. Ty měly také vlastní kategorii, ve které zvítězil tým učně Michala Hájka ze Středního odborného učiliště v Písnici. Vítěze vybrala po postupné ochutnávce šestičlenná porota, které letos předsedala herečka Anife Vyskočilová. Každý z tříčlenných týmů měl za úkol během hodiny vytvořit šest porcí bramborového salátu, který musel obsahovat vařené brambory a majonézu, zbytek byl na fantazii soutěžících.




VÍTĚZNÝ RECEPT

„MARTINŮV MISTROVSKÝ BRMABOROVÝ SALÁT
2 kg brambor A (viz níže) 4 slepičí vejce
4 mrkve 8 křepelčích vajíček
1 žlutá cibule 3 stonky řapíkatého celeru
1 červená cibule 2 jablka
1 bílá cibule 5 lžic zeleného hrášku
3 šalotky 4 lžíce majonézy
2 lahůdkové cibulky 4 lžíce tatarské omáčky
5 sterilovaných okurek 2 lžíce plnotučné hořčice
1 červená kapie Sůl, pepř, med

Letos jsme použili 4 druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Každé z těchto brambor se vařily jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva. Každá odrůda brambor se též vařila rozdílně dlouhou dobu. Jakou? To si pro letošek ponecháme jako naše malé tajemství.
Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění.
Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě.
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky.
Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky.
Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky.
Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy Rubín, Bohemie a Bojkovo obrovské. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.
Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na ozdobení porcí.
Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již čtyři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.

PC-politika.cz

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

{lang: 'cs'}








Kvido 30.11.2014 08:33 645 0 komentářů

0 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.

Nejnovější témata fóra
  Vlákno Zobrazení Odpovědi Poslední příspěvek
Stránka bola aktualizovaná na 9.03.00
v Obecná diskuse
17 0 RobiNN
16-02-2019 13:24
FAQ
v PHP-Fusion 9
368 4 Balin50
12-02-2019 09:55
Vlastný panel - editacia
v Administrace obsahu
135 0 Balin50
12-02-2019 09:52
Zoznam členov
v PHP-Fusion 9
364 3 RobiNN
11-02-2019 23:05
Fórum - nové vlákno
v Administrace obsahu
169 1 RobiNN
11-02-2019 23:00
Panely
v PHP-Fusion 9
294 6 RobiNN
10-02-2019 20:27
Tvorba obsahu - Vlastní stránka
v PHP-Fusion 9
412 8 RobiNN
10-02-2019 20:23