PHP min. 5.6.8MySQL min. 5.1Apache min. 2.0
PHP-Fusion 9 Jádro
v9.0
Český překlad
Pravidelně aktualizovaný

Technologie

Mistrovství ČR vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci a jablky

Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Recept na populární vánoční pochutinu kuchař Pánek oproti minulým ročníkům soutěže mírně změnil: „Nechtěli jsme dělat stejný salát, recept musí mít příběh a vývoj. Letos jsme použili na salát čtyři druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů pak salátové brambory Annabelle,“ popisuje vítěz. „Každé druh jsme vařili jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva,“ dodává. Jednotlivé druhy se navíc vařily různě dlouhou dobu, přesné časy se ale Martin Pánek chce ponechat jako tajemství.

Seznam ingrediencí i přesný postup však tým na místě zveřejnil. Receptura kromě dvou kil brambor obsahuje například také mrkve, čtyři druhy cibulí, šalotky, kapie, křepelčí vejce, jablka či med. Seznam čítá přesně dvacet přísad, recept tak využijí spíše jen opravdu snaživí kuchaři. „Tradiční podoba salátu, jak ho každý známe, se objevovala poměrně zřídka. Recepty vždy obsahovaly něco neobvyklého,“ prozradila ředitelka salátového mistrovství Alena Syslová. „Porota hodnotila chuť, vzhled, vůni, originalitu i celkový dojem. Proto byly stoly se soutěžními vzorky tak krásně nazdobené,“ dodává.

Mistrovství se nakonec zúčastnilo 19 týmů, velkou část z nich tvořily juniorské týmy. Ty měly také vlastní kategorii, ve které zvítězil tým učně Michala Hájka ze Středního odborného učiliště v Písnici. Vítěze vybrala po postupné ochutnávce šestičlenná porota, které letos předsedala herečka Anife Vyskočilová. Každý z tříčlenných týmů měl za úkol během hodiny vytvořit šest porcí bramborového salátu, který musel obsahovat vařené brambory a majonézu, zbytek byl na fantazii soutěžících.




VÍTĚZNÝ RECEPT

„MARTINŮV MISTROVSKÝ BRMABOROVÝ SALÁT
2 kg brambor A (viz níže) 4 slepičí vejce
4 mrkve 8 křepelčích vajíček
1 žlutá cibule 3 stonky řapíkatého celeru
1 červená cibule 2 jablka
1 bílá cibule 5 lžic zeleného hrášku
3 šalotky 4 lžíce majonézy
2 lahůdkové cibulky 4 lžíce tatarské omáčky
5 sterilovaných okurek 2 lžíce plnotučné hořčice
1 červená kapie Sůl, pepř, med

Letos jsme použili 4 druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Každé z těchto brambor se vařily jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva. Každá odrůda brambor se též vařila rozdílně dlouhou dobu. Jakou? To si pro letošek ponecháme jako naše malé tajemství.
Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění.
Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě.
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky.
Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky.
Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky.
Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy Rubín, Bohemie a Bojkovo obrovské. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.
Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na ozdobení porcí.
Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již čtyři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.

PC-politika.cz









30.11.2014 09:33 623 0 komentářů

0 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Žádné komentáře byly zveřejněny.
Nejnovější témata fóra
  Vlákno Zobrazení Odpovědi Poslední příspěvek
Vývoj - ako pokračuje
v PHP-Fusion 9.0.3
93 2 RobiNN
23-09-2018 13:37
FAQ chyba
v Administrace obsahu
43 1 RobiNN
23-09-2018 13:35
Blogs na HP [Vyřešeno]
v PHP-Fusion 9.0
95 2 Kvido
15-09-2018 17:12
Tenisový portál [Vyřešeno]
v Obecná diskuse
184 3 jany
08-09-2018 08:06
Prihlásenie [Vyřešeno]
v Administrace systému
166 7 Balin50
05-09-2018 15:36
FAQ formátovanie [Vyřešeno]
v Administrace obsahu
238 8 RobiNN
05-09-2018 15:09
Token [Vyřešeno]
v Administrace systému
177 1 RobiNN
05-09-2018 15:05
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Shoutbox
Chcete-li odeslat zprávu, musíte se přihlásit.
Kvido
před 20 dny
Jj. Zbytečné moc ne, pač tu u jejich reg. e-mailem nepustím zahraniční, nejčastěji ru., com., org.
RobiNN
před 20 dny
Kvido spammerov musíš vymazať a zablokovať ich IP. Inak je to zbytočne.
Kvido
před 21 dnem
Protože se ve Fóru objevilo několik SPAMů, je nyní registrace nových členů zapnuta přes e-mail a povolení hlavního administratora.
RobiNN
před 1 měsícem
4 témy sú v základnej inštalácii (na 4. téme robím) Ďalšie sú tu https://github.co...ion/Themes a tu https://github.co...ion-Themes
F
před 1 měsícem
Kdy bude více vzhledů, módů a všeho možného do php fusion 9? :-)