PHP min. 5.6.8MySQL min. 5.1Apache min. 2.0
PHP-Fusion 9 Jádro
v9.0
Český překlad
Pravidelně aktualizovaný

Technologie

Jak to je s kávou Standard

K napsání tohoto článku mě přiměl hrnek kávy Standard 150g. Chuť se v poslední době markantně zhoršila. Káva je až protivně kyselá! Typická chuť po kávě nějak zřejmě zmizela... Je fakt, co bychom chtěli za 15 CZK za balíček nejlevnější Stanadardky? Ale takhle se na problém nelze dívat. V dnešní době se totiž káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit. Jak to tedy je?

K napsání tohoto článku mě přiměl hrnek kávy Standard 150g. Chuť se v poslední době markantně zhoršila. Káva je až protivně kyselá! Typická chuť po kávě nějak zřejmě zmizela... Je fakt, co bychom chtěli za 15 CZK za balíček nejlevnější Stanadardky? Ale takhle se na problém nelze dívat. V dnešní době se totiž káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit. Jak to tedy je?

Výrobcem pražené mleté i zrnkové kávy v České republice je Marila Standard je MOKATE Czech / Timex Inc. s.r.o., v Praze na Počernické č.96, provozovna Votice. Je to jeden ze sedmi závodů společnosti Mokate v Polsku. Bohužel nikde na webu nenajdete podrobnosti o této výrobě a obsahu kávy Standard.

Co pouze víme? Tzv. "Výběrová směs” (později přejmenované na “Standard”, které se po celou dobu vyrábělo více než 80%) obsahovala ve svých počátcích:

65% zelené kávy Santos NY4, nebo jiné neprané arabiky v obdobné kvalitě,
30% praných arabik z 1., nebo 2.skupiny jakosti
a maximálně 5% robust.

Jednotlivé výrobní závody - pražírny byly povinny jednotné receptury dodržovat !
V průběhu let (zhruba od roku 1964) se totiž poměry směsí, které jsou do Standardky přidávany měnily, podle toho jak a kdy jsme jako stát měli hluboko do kapsy, nebo jak se měnila politická vůle to té kapsy sáhnout, ale i v nejhorší situaci se do Standardu dávalo nejvýše:

45% robust,
nejméně 10% praných arabik 1. jakosti
a nejméně 45% arabik 2.jakosti.

O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět. Testy zrnkové kávy jsou na Internetu jako šafránu. Takže nám musí postačit jeden.

Redakce TN.cz testovala v roce 2013 zrnkovou kávu. Co zjistili např.?

Zrnková káva je podle nejlepšího baristy roku 2011 nejkvalitnější. "V dnešní době je módní instantní káva. To je ale už uvařená, vysušená a znovu zalitá káva. Lidé si ji často dělají kvůli úspoře času. Kvalitní káva to ale určitě není," vysvětlil nám Zdeněk Smečka z Kávového klubu.

A proč kávu pít? Káva se stala nedílnou součástí života řady lidí. Podle posledních průzkumů má blahodárné účinky. U žen, které denně vypijí čtyři až šest šálků kávy denně, je menší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu dělohy. Stejné pravidlo platí i pro muže, ovšem s rakovinou prostaty.




Autor: Květoslav
PC-politika.cz
Zdroj: Test kávy - 3.7.2013
Zdroj: Česká káva
Zdroj: Balírny

12.10.2015 09:31 647 0 komentářů

0 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Žádné komentáře byly zveřejněny.
Nejnovější témata fóra
  Vlákno Zobrazení Odpovědi Poslední příspěvek
Novinky - video
v Administrace obsahu
142 8 Kvido
18-10-2018 17:17
Instalace na Ubuntu serveru
v PHP-Fusion 9.0
163 8 grootcz
11-10-2018 19:27
PHP 7 čeština
v PHP-Fusion 7
240 1 Kvido
28-09-2018 13:46
Vývoj - ako pokračuje
v PHP-Fusion 9.0.3
256 2 RobiNN
23-09-2018 13:37
FAQ chyba
v Administrace obsahu
190 1 RobiNN
23-09-2018 13:35
Blogs na HP [Vyřešeno]
v PHP-Fusion 9.0
237 2 Kvido
15-09-2018 17:12
Tenisový portál [Vyřešeno]
v Obecná diskuse
346 3 jany
08-09-2018 08:06
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Shoutbox
Chcete-li odeslat zprávu, musíte se přihlásit.
Nebyly odeslány žádné zprávy.
Nejčtenější blogy