PHP min. 5.6.8MySQL min. 5.1Apache min. 2.0
Testovat PHP-Fusion

Technologie

Prohlášení fotografa Karla Richtra k předčasnému ukončení výstavy

Informuji média a veřejnost, že jsem byl po nátlaku několika pseudovědkyň-feministek z Genderové expertní komory ČR a Kongresu žen donucen předčasně ukončit svou výstavu uměleckých fotografií s názvem Women: Scenes in the library.

Informuji média a veřejnost, že jsem byl po nátlaku několika pseudovědkyň-feministek z Genderové expertní komory ČR a Kongresu žen donucen předčasně ukončit svou výstavu uměleckých fotografií s názvem Women: Scenes in the library v prostorách Knihovny Akademie věd ČR. Místo dvou měsíců byla otevřena jen čtyři dny.

Jakkoliv jsou na fotografiích zobrazeny ženy, cílem výstavy bylo především prezentovat fotografickou techniku mokrého kolodiového procesu, tedy ukázat řemeslné kvality techniky z 19. století. Právě k této dnes již unikátní technice fotografování jsem pak také připravil pro Knihovnu AV příslušnou odbornou přednášku.

Po neuvěřitelně silném nátlaku feministek o nevhodnosti prezentace takových fotografií vyvinutém na ředitele Knihovny a další pracovníky Akademie věd mi bylo sděleno, že výstavu, která měla původně končit až 23. prosince, raději předčasně uzavřou. Mé fotografie se tak do slova a do písmene přes noc dostaly do trezoru. Tam nyní čekají, že si je po víkendu odnesu. Nevyčítám nic vedení Knihovny ani AV, ale trochu trpím pocitem, že pár pseudovědkyň má u nás o fous větší vliv, než si zasluhuje.

Rád bych přenesl téma moci těchto dam do veřejného prostoru. Není přece kuriózní, že zatímco ony jsou živy z peněz daňových poplatníků a štědrých státních grantů, já si na svůj finančně náročný koníček, který také považuji za vědu, musím tvrdě vydělávat?

Zároveň upozorňuji, že všech dvanáct originálů a třináct printů jsem vytvořil na základě podnětu pracovníků Knihovny, za jejich asistence a přímo v prostorách této budovy.

Žádám proto veřejnost, aby zákaz vystavení mých fotografií posoudila sama. Fotky do doby, než najdu alternativní výstavní prostory - což každý znalý člověk ví, že nenajdu ze dne na den - vystavím k náhledu na svých webových stránkách a na Facebooku. Zde také budu ochoten vyslyšet názory veřejnosti.

Karel Richtr, fotograf

Názor:

Historický fotografický kolodiový proces (první použil Angličan Frederick Scott Archera v roce 1851) opět ožil na fotografiích Karla Richtra. Tento neobvyklý fotografický postup, a to exponování a vyvolávání za mokra, přináší vysoce kvalitní negativ. Umožňuje dokonalou reprodukci fotografií. Všeobecně je málo znám, a proto práce fotografa Richtra musí každý soudný člověk (nemusí být odborník) ocenit. Místo poděkování za tak náročné fotografické práce se dočkal fotograf zákazu vystavovat. Domnívám se, že je to jen proto, že se na několika nfotografiích objevily ženy, poněkud "odhalené". Takový přístup k umění je puritánství, popřípadě zavíst. Proto rozhodnutí zablokovat výstavu je skandální. Omezuje svobodu vyjadřování a projevu, což by nemělo skončit bez následků vůči Knihovně Akademie věd ČR.

Květoslav Vícha, superadmin

• PC-politika.cz
06.11.2015 09:28 485 0 komentářů

0 komentářů

Zanechat komentář

Host
  • Žádné komentáře byly zveřejněny.
Nejnovější témata fóra
  Vlákno Zobrazení Odpovědi Poslední příspěvek